Интернет-магазин спортивной одежды и обуви

Все для экстремальных видов спорта и активного отдыха: сноубординг, кайтсерфинг, виндсерфинг, дайвинг, гидроодежда, спортивная одежда, очки, маски и многое другое…
 • Телефон:
  (050) 60-30-100
  (098)4-63-63-63

  Режим работы:
  с 10:00 до 20:00
  7 дней в неделю


  Jo një mbrapa, por një pikëpyetje. Shkelja e qëndrimit në fëmijët

  1. Faktorët e rrezikut
  2. Qëndrimi i pavlefshëm
  3. Hypodynamia ...
  4. Njohja në kohë
  5. Ne formojmë një sjellje
  6. Një grup shembullor i ushtrimeve për të forcuar muskujt e shpinë dhe abdominalet

  Përmbajtja:

  Qëndrimi i pasaktë nuk është vetëm një problem estetik. Nëse nuk korrigjohet në kohë, ajo mund të bëhet burim i sëmundjeve të shtyllës kurrizore dhe jo vetëm. Megjithatë, mos u frikësoni, duke vërejtur se foshnja nuk e mban mbrapa shumë saktësisht. Më shpesh, masat në kohë ndihmojnë në korrigjimin e sjelljes, por është shumë e rëndësishme të kuptohen arsyet që çojnë në lakueshmërinë e saj.

  Për përmbajtjen

  Faktorët e rrezikut

  Problemet e zhvillimit

  Zakonisht, sjellja e dobët ndodh gjatë periudhave të rritjes së shpejtë: në 5-8, dhe sidomos në 11-12 vjet. Kjo është koha kur kockat dhe muskujt rriten në gjatësi dhe mekanizmat për mbajtjen e sjelljes ende nuk janë përshtatur me ndryshimet që kanë ndodhur. Devijimet janë vërejtur në shumicën e fëmijëve 7-8 vjeç (56-82% e fëmijëve të shkollave fillore).

  Ka shumë faktorë që provokojnë kurbëzën kurrizore. Për shembull, kequshqyerja dhe sëmundja shpesh pengojnë rritjen dhe zhvillimin e duhur të indeve të muskujve, kockave dhe kërcit, gjë që ndikon negativisht në formimin e sjelljes. Një faktor i rëndësishëm është patologjia e lindur e sistemit musculoskeletal. Për shembull, me zhvendosje dypalëshe kongjenitale të nyjeve të hip, mund të vërehet një rritje në përkulje mesitare.

  Një rol të madh në formimin e anomalive luan zhvillimi i pabarabartë i grupeve të caktuara të muskujve, sidomos në sfondin e dobësisë së përgjithshme të muskujve. Për shembull, supet e sjella përpara janë rezultat i mbizotërimit të forcës së muskujve të kraharorit dhe fuqisë së pamjaftueshme të muskujve që sjellin së bashku shpatullat dhe "supet e varura" janë rezultat i performancës së pamjaftueshme të muskujve të shpinës së trapezit. Një rol të rëndësishëm luhet nga mbingarkimi i disa muskujve nga një punë e njëanshme, për shembull, pozita e pasaktë e trupit gjatë lojërave ose ushtrimeve.

  Të gjitha këto shkaqe të çojnë në një rritje ose ulje në curvaturat fiziologjike ekzistuese të shpinë. Si rezultat, pozicioni i shpatullave dhe shpatullave ndryshon, ndodh një pozicion asimetrik i trupit. Qëndrimi i pasaktë bëhet gradualisht i përhershëm dhe mund të fiksohet.

  Qëndrimi i pavlefshëm

  Pozicioni i uljes . Sigurohuni t'i kushtoni vëmendje mënyrës se si fëmija ulet në tavolinë gjatë orës së mësimit: nuk vendos një këmbë nën të. Ndoshta ai lëkundet ose mbështjell në një anë, duke u mbështetur në bërrylin e një krahu të vendosur.

  Nga pozicioni i pahijshëm i trupit kur ulet duhet t'i atribuohet uljes, në të cilin trupi rrotullohet, anullohet në anën e saj ose me forcë përpara. Arsyeja për këtë situatë mund të jetë që karrigia është larg nga tryeza ose tabela në vetvete është shumë e ulët. Apo ndoshta libri që fëmija po e sheh është shumë larg prej tij.

  Pozita asimetrike e brezit të shpatullave mund të formohet si rezultat i zakonit të ulur, duke mbajtur krahun e djathtë të lartë. Shikoni më nga afër: ndoshta tabela në të cilën është angazhuar fëmija është e gjatë për të dhe krahu i tij i majtë varet në vend të shtrirë në tavolinë (e njëjta gjë mund të ndodhë nëse tabela është e rrumbullakët).

  Qëndrimi i përhershëm Zakon i qëndrimit me një këmbë të tendosur të lënë mënjanë dhe një këmbë e përkulur, si një përshtatje e kurbës, prodhon një pozicion asimetrik të trupit. Kjo mund të përkeqësojë lakueshmërinë anësore të shtyllës kurrizore të shkaktuar nga shkaqe të tjera (për shembull, një nënvlerësim i shpinës lumbosakrale).

  Hypodynamia ...

  Një faktor tjetër i rëndësishëm në shfaqjen e çrregullimeve posturale në fëmijët duhet të konsiderohet mënyra e famshme e jetës. Është e trishtuar, por fëmijët e sotëm filluan të lëvizin më pak. Nga mosha 3 vjeçe shumë fëmijë shkojnë në grupe (para së gjithash mendore), atëherë procesi i përvetësimit të njohurive vazhdon të rritet dhe gjatë orëve fëmija duhet të ulet për një kohë të gjatë. Përveç kësaj, fëmijët në fillim të bashkohen me shikimin e TV, video, mund të ulen për orë të tëra në lojëra kompjuterike, dhe në rrugë, takimi me miqtë, në vend të lojërave në natyrë, me entuziazëm diskutojnë tiparet e kalimit dhe kodet e një "revole" të veçantë elektronike. Çfarë të bëni, ju doni të jeni modern, ndiqni trendet moderne të jetës. Megjithatë, një person duhet të zhvillohet në mënyrë harmonike, zhvillimi fizik nuk duhet të mbetet prapa. Dobësia e sistemit muskulor në fëmijët tanë është kryesisht për shkak të mungesës së një tendosje adekuate fizike, ndërsa me rritje të shpejtë, forca e muskujve të barkut dhe mbrapa është thjesht e nevojshme.

  Për përmbajtjen

  Njohja në kohë

  Për të parë një devijim në kohë, prindërit duhet t'i kushtojnë më shumë vëmendje pozicionit të shpatullave dhe mbrapa të foshnjës. Shpatullat dhe shpatullat e tij duhet të jenë në nivel. Është gjithashtu e rëndësishme që shtylla kurrizore të jetë në pozicionin e duhur - nëse është e kërrusur në të djathtë ose në të majtë, nëse nën-foldat janë në të njëjtin nivel. Këto shenja të lakimit lateral mund të shihen duke shikuar fëmijën nga mbrapa kur ai qëndron. E parë nga përpara, duhet të theksohet se klavikulat dhe thithat janë në të njëjtin nivel.

  Nga këndvështrimi anësor, ju mund të identifikoni shkelje të tilla si slouching ose sjellje e ngadaltë. Kjo mund të bëhet me sy ose përdor një provë të veçantë. Fëmija bëhet me kurrizin e tij në mur në mënyrë që mbrapa kokës, shpatullave, prapanicave, këmbëve të ulëta të jenë në kontakt me murin, dhe pastaj të bëjë një hap përpara, duke u përpjekur për të ruajtur pozicionin e duhur të trupit. (Testi i njëjtë mund të përdoret si një stërvitje për zhvillimin e sjelljes së mirë.)

  Kur zbulohet një lakim, është e nevojshme të kontrollohet mbrapa e foshnjës, duke e vendosur atë në një sipërfaqe të sheshtë, me fytyrë poshtë, krahët përgjatë trupit. Nëse lakimi i shtyllës kurrizore në pozicionin e prirur nuk është ruajtur, atëherë ne flasim vetëm për shkeljen e sjelljes, e cila mund të korrigjohet.

  Testi i muskujve Ekzistojnë disa teste të thjeshta për të përcaktuar gjendjen e sistemit muskulor të fëmijës. Për ta bërë këtë, vlerësoni aftësinë e foshnjës për të zgjatur tensionin e muskujve të shpinës. Fëmija vendoset në shtrat poshtë poshtë, në mënyrë që pjesa e trupit mbi hips të jetë jashtë shtratit në peshë, duart në rrip (këmbët e fëmijës mbahen nga një i rritur). Normalisht, fëmijët 5-6 vjeç mund të mbajnë pozicionin horizontal të trupit 30-60 s, fëmijët 7-10 vjeç - 1 - 1.5 min, 12-16 vjet - nga 1, 5 në 2, 5 minuta. Zhvillimi i muskujve të barkut përcaktohet nga numri i përsëritjes së vazhdueshme të kalimit nga pozita e prirur në pozicionin e ulur dhe prapa (kur këmbët janë fikse) me një ritëm të ngadaltë, jo më shumë se 16 herë në minutë. Norma për fëmijët parashkollorë - 10-15 herë, për fëmijët 7-11 vjeç - nga 15 deri në 20 herë, në moshën 16-18 vjeç - nga 20-30 herë.

  Nëse identifikohen shkelje të sjelljes dhe (ose) dobësi të sistemit muskulor, fëmija duhet të konsultohet me një kirurg ortoped, një traumatolog, ose një fizioterapeut. Mjeku e shqyrton fëmijën, nëse është e nevojshme, bëhen metoda shtesë kërkimore: radiografi, elektromiografi etj.

  Kohët e fundit është shfaqur një metodë e re hulumtimi - fotometria topografike, e cila lejon jo vetëm diagnostikimin e çrregullimeve të gjendjes së sistemit musculoskeletal, por edhe për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit. Metoda bazohet në fotografimin e sjelljes së pacientit pasi mjeku vendos pikat kryesore të referimit në shpinë të fëmijës me një shënues.

  Për përmbajtjen

  Ne formojmë një sjellje

  Pasi që një nga kushtet themelore për sjellje të mirë është zhvillimi i duhur i trupit, duhet të përpiqeni të krijoni kushtet më të favorshme për rritje. Në veçanti, është shumë e rëndësishme të mbahet një regjim i përgjithshëm higjienik: rregullsia në ngrënie, ekspozimi i mjaftueshëm në ajër, kombinimi i duhur i punës dhe pushimit, përdorimi i fondeve. forcim .

  Duhet të angazhoheni në forcimin e korzave muskulare që nga foshnja, por nuk duhet të nxitoni zhvillimin fizik të fëmijës dhe ta detyroni atë të mbillni kur ai nuk është i ulur në vetvete, ose ta detyrojë fëmijën të ecë në 9 muaj ose edhe më herët. Ngarkesa e hershme axial (vertikale) mund të shkaktojë zhvillimin e sëmundjeve ortopedike në foshnjë. Lëreni fëmijën të lëvizë më shumë në pozicionin e prirur ose të zvarritet, derisa të ulet ose të ngrihet në këmbë.

  Asnjë profilaktik më pak është grupi i aktiviteteve që ndikojnë në zhvillimin e përgjithshëm fizik dhe gjendjen funksionale të sistemit muskulor, pasi mbajtja aktive e trupit, gjymtyrët e sipërme dhe të poshtme në pozicionin e duhur është e mundur vetëm me pjesëmarrjen aktive të muskujve. Për këtë ushtrime të veçanta përdoren.

  Mungesa e aktivitetit fizik pengon zhvillimin e sistemit muskulor, ndërsa me rritje të shpejtë, forca e muskujve të barkut dhe mbrapa është e nevojshme. Aktiviteti fizik i zgjedhur si duhet eliminon problemet e sjelljes dhe gjithashtu ndihmon në kapërcimin e tyre.

  Ushtrimet përzgjidhen varësisht nga lloji i kurrizit kurrizor: fëmijët e prirur për të rrahur janë të rekomanduara për të përkulur shpinën me përpjekje në pozicionin maksimal të drejtuar, për fëmijët me nyje të shpatullave të palosur përpara, lëvizjet rrethore përdoren njëkohësisht me të dy duart prapa, tërheqje, përkuljen e armëve në shpatullat, në anën e pasme të kokës . Me nyjet e shpatullave "të varur", është e dobishme të tërhiqni krahët përmes anëve, të ngrini supet, të zgjasni krahët me opozitë (të rriturit i vënë duart mbi shpatullat e fëmijës). Ushtrimet balancuese gjithashtu kontribuojnë në zhvillimin e sjelljes së duhur. Për shembull, duke ecur në një stol apo një ditar me duart e tërhequr në anët.

  Në përzgjedhjen e ushtrimeve duhet të marrë parasysh moshën e fëmijës.

  Për fëmijët, rekomandohet marrja e ushtrimeve të një natyre të gjallë. Për shembull, fëmijët do të jenë të lumtur të kryejnë një stërvitje shtrirje kurrizore, nëse i pyet ata që të përshkruajnë një kolonë të merkurit në termometër nën rrezet e diellit. Duke bërë stërvitje "Woodcutter", fëmijët "pres dru", kryerjen e kthehet e sipërme të trupit. Ushtrimi "Shko bretkocë" ndihmon për të rregulluar lordozën mesitare.

  Fëmijët parashkollorë (nga 4-5 vjeç) janë në gjendje të kuptojnë detyrat më komplekse të gjimnastikës dhe të përballojnë ato.

  Nëse fëmija është dobësuar ndjeshëm, është e dëshirueshme të kombinohen stërvitjet e përditshme me ushtrimet fizike të terapisë për të forcuar muskujt e shpinës dhe barkut në klinikë me një mjek të terapisë fizike.

  Në fillim dhe në fund të çdo mësimi, fëmijët duhet të ushtrojnë në sjellje të saktë. (Një provë stërvitore që kryhet kundër murit është e përshtatshme për këtë.) Ju duhet të jeni të interesuar për qëndrimin e tyre, t'ju bëjnë të mendoni gjatë ditës, kontrolloni jo vetëm në gjimnastikë, por edhe gjatë orëve të mësimit në tryezë, në një shëtitje. Një fëmijë që merr pjesë në kopshtin e fëmijëve mund të ftohet për të monitoruar jo vetëm veten, por gjithashtu kushinetë shokët. Kjo zakonisht kthehet në një lloj konkurrence midis fëmijëve: cilët do të gjejnë dikë më shpesh në sjellje të gabuar. Një konkurs i tillë i bën fëmijët të jenë vigjilentë dhe gjithmonë të mbajnë një pozitë normale mbrapa - në fund do të bëhet zakon.

  Grupi i ushtrimeve të dhëna nga ne mund të konsiderohet mjaft parandalues. Kjo është kryesisht e dobishme për fëmijët praktikisht të shëndetshëm, dhe jo vetëm për ata që kanë një qëndrim të dobët (mjeku do të zgjedhë një grup individual të ushtrimeve të veçanta për këta pacientë të vegjël në varësi të defektit). Trajtimi i patologjisë së sistemit musculoskeletal është gjithmonë i gjatë, i vështirë, duke kërkuar përpjekje të konsiderueshme jo vetëm nga specialistët, por edhe nga vetë pacienti. Ndonjëherë probleme serioze me sjelljen dhe masat mjekësore bëjnë të pakuptueshme për fëmijën disa aspekte të jetës së fëmijës "publik". Prandaj, është e rëndësishme për të parandaluar shfaqjen e çrregullimeve posturale, dmth. angazhohen në mënyrë sistematike në një aktivitet të përshtatshëm fizik dhe rregullisht (çdo vit) vizitojnë kirurgin ortopedik me fëmijën për ekzaminime parandaluese. Përveç kësaj, zhvillimi i përgjithshëm i fëmijës mund të përmirësohet me ndihmën e seksioneve sportive, të cilat mund të vizitohen nga 4 deri në 5 vjet. Qëndrimi i duhur i kontribuon notit (mundësisht në gjoks, në anën e pasme). Përveç kësaj, volejbolli, basketbolli dhe skija (ndër-vendi) janë të dobishme. Mundohuni të ruani interesin e fëmijës në aktivitete sportive, dhe kjo do t'i lejojë atij që të shmangë shumë nga problemet që lidhen me sjelljen.

  Për përmbajtjen

  Një grup shembullor i ushtrimeve për të forcuar muskujt e shpinë dhe abdominalet

  (mund të kryhet nga 4-5 vjeç dhe deri në adoleshencë)

  1. Pozicioni i fillimit - në këmbë, duart në rrip. Hollimi i bërrylave, ulja e shpatullave - thith; kthehu në ip - nxjerr.
  2. Pozicioni i nisjes - këmbë, këmbët larg, krahët në shpatulla. Bend trupin përpara me një mbrapa drejt - nxjerr; kthehuni dhe ip - thith.
  3. Pozicioni i fillimit - duke qëndruar me një shkop gjimnastikor në duart e tij. Ngrini shkopin përpara - dilni; kthehu në ip - thith.
  4. Pozicioni i fillimit - në këmbë, rrinë në duart e ulura. Përkuluni, krahët e shtrirë përpara; kthehu në ip Kthimi është i drejtë.
  5. Pozicioni i fillimit - në këmbë, ngjit në blades shpatull. Lean përpara, shtrirë krahët tuaj (të marrë nga shkop); kthehu në ip
  6. Pozicioni i nisjes - i shtrirë në shpinë në një aeroplan të prirur, duke mbajtur duart në hekurin e murit gjimnastikor. Bend këmbët, tërheq deri në stomak - nxjerr; sqaroj - thith.
  7. Pozicioni i fillimit - i shtrirë në shpinë, krahët përgjatë trupit. Çiklizmi fillon.
  8. Pozicioni i fillimit - shtrirë në shpinë, krahët në krah. Zgjasni armët përpara për të ngritur këmbën e majtë dhe prekni krahun, pastaj këmbën e djathtë. Prano ip
  9. Pozicioni i fillimit - shtrirë në bark, krahët në krah. Ngrini trupin, duke përkulur shpinën e gjoksit (arrijnë në tavan); kthehu në ip
  10. Pozicioni i fillimit - i shtrirë në barkun e tij, duart në rripin e tij. Ngrini trupin dhe ngrini këmbën e djathtë - thithni, kthehuni në SP - nxjerr. Përsëriteni stërvitjen, duke ngritur këmbën e majtë të drejtë.
  11. Pozicioni i fillimit - shtrirë në stomak, krahët e vendosur në nyjet e gomave, një shkop gjimnastikor i mbajtur në shpatulla. Ngrini trupin, përkuleni atë nëpër shkopin e gjimnastikës; kthehu në ip Frymëmarrja është arbitrare.

  Një sërë ushtrimesh kryhen çdo ditë në mëngjes ose në mbrëmje, varësisht nga kulmi i aktivitetit të fëmijës, por jo më herët se një orë pas ngrënies ose 30-60 minuta para tij. Ritmi është i ngadalshëm, duhet të filloni me 5 repetitions, të sjellë deri në 10, të gjithë kompleksin zgjat 30-40 minuta.

  Në mënyrë që ushtrimet të punojnë me saktësi të mjaftueshme, ato duhet të kryhen intensivisht, domethënë mbi nivelin e zakonshëm të aftësisë së fëmijëve. Së pari, ushtrimet më të lehta janë dhënë me një tranzicion gradual në ato më të vështira. Gjatë mësimit ka disa pushime për pushim. Rekomandohet të pushoni në një pozicion të prirur:

  • të shtrirë në shpinë, këmbët pak të mbështetura në stomak, duart pas kokës;
  • i shtrirë në bark, busti i tij mbështetet në duar.

  Oleg Malakhov
  Profesor, Udhëheqës i Departamentit të Ortopedisë Pediatrike të Institutit Qendror të Traumatologjisë dhe Ortopedisë, me emër N. N. Priorova, Doktor i Mjekësisë
  Mikhail Tsykunov
  Profesor, Udhëheqës i Departamentit të Rehabilitimit N. N. Priorova, Doktor i Mjekësisë
  Svetlana Fedorova
  rehabilitator, punonjës i Departamentit të Rehabilitimit të CITO im. N. N. Priorova

  autor

  Svetlana Fedorova
  Mikhail Tsykunov
  Oleg Malakhov

  Koment mbi artikullin "Jo një mbrapa, por një pikëpyetje. Shkelja e qëndrimit në fëmijët"

  Каталог

  Категории товаров

  Новости

  Прыжки на батуте - как бизнес. История развития в России и некоторые факты.
  Подготовлено: "ЗВЕЗДА-ЦЕНТР", i Star, г. Москва www.batut.istar.su   Прыжки на батуте, как бизнес в Российской Федерации, начинает свою историю примерно в середине первого десятилетия начала двухтысячных

  Прыжки на скакалке
  Желаете сбросить лишние килограммы и укрепить мышцы? Причем хотите добиться результата в короткий срок? Выход есть! В ваших стремлениях вам помогут прыжки на скакалке. Мало того что это очень легко и

  Прыжки на скакалке
  При тотальной нехватке времени в современной жизни не каждый может выделить несколько часов для посещения фитнес центра. Поэтому в борьбе с лишним весом на помощь приходит скакалка. Скакалка для похудения

  Прыжки на скакалке
  Прыжки на скакалке помогают постоянно держать себя в тонусе и прекрасной физической форме. Вопреки распространённому мнению, они популярны не только у девушек. В своих тренировках скакалку используют

  Прыжки с выпадом в сторону
  Прыжки с выпадом в сторону - скользящие прыжки вдоль плоскости туловища, развивающие боковые мышцы ног (латеральные мышцы бедра) и поясницу. Поясница тренируется за счет наклонов вниз. Спина должна быть

  Прыжки от Целлюлита на скакалке. Зачем: 8-пунктов в роли ответа.
  Знакомая нам с детства «прыгалка» способна заменить многие тренажеры и даже курсы массажа! Думаете реально совместить в одном занятии активный расход калорий, массаж проблемных зон и избавление от целлюлита,

  Прыжки на скакалке для начинающих. Советы и рекомендации. Польза, основные, упражнения, противопоказания, похудения
  В детстве прыжки со скакалкой являются популярным развлечением. Девочки и мальчики упражняются с инвентарем, прыгая на одной или двух ногах, скрещивая руки, продвигаясь в различных направлениях. Польза

  Сборная России по прыжкам в воду выиграла две медали на Олимпиаде
    ЛОНДОН, 12 июл - РИА Новости, Вероника Гибадиева. Российская сборная по прыжкам в воду, одержав одну победу, завоевала две медали на Олимпийских играх в Лондоне. Обе медали были выиграны россиянами

  Игры прыжки в воду с вышки, трамплина
  Прыжки в воду с вышек и трамплинов Краткое содержание статьи: Прыжки в воду с огромной высоты становятся все более популярными. Множество зрителей готовы ради такого экстрима собраться возле экранов

  Прыжки в воду в Пензе - дайвинг, федерация, сайт
  Дайвинг один из подвидов прыжков в воду Краткое содержание статьи: Прыжки в воду это водный вид спорта, который заложил свою историю еще в древние времена. Еще по памятникам можно понять то, что прыжки

  Контакты:

  Телефон:
  (050) 60-30-100
  (098)4-63-63-63

  ТЦ "Южная галерея", ул. Киевская 189,г.Симферополь, АР Крым, Украина

  Режим работы:
  с 10:00 до 20:00
  7 дней в неделю

  Информация для вас

  - Оплата в рассрочку

  Корзина

  Корзина пуста