Интернет-магазин спортивной одежды и обуви

Все для экстремальных видов спорта и активного отдыха: сноубординг, кайтсерфинг, виндсерфинг, дайвинг, гидроодежда, спортивная одежда, очки, маски и многое другое…
 • Телефон:
  (050) 60-30-100
  (098)4-63-63-63

  Режим работы:
  с 10:00 до 20:00
  7 дней в неделю


  Kush, ku dhe si vallet vallëzimi irlandeze. Pjesa I

  parathënie libri

  Gjatë dhjetë viteve të fundit, kultura tradicionale irlandeze ka depërtuar në mënyrë të konsiderueshme, nëse jo në masat e gjera të publikut rus, pastaj të paktën në një "rreth të ngushtë". Dhe në qoftë se më parë kjo temë shkaktoi vetëm një shoqatë me personin mesatar - Riverdance, tani nuk mund të mendosh, bashkëbiseduesi tashmë është vallëzues, ose ndoshta fëmijët e tij konkurrojnë në fashë për vendin e parë në ndriçim të lehtë.

  Kjo është, shumë, të paktën, e di se vallëzimi irlandez mund të jetë shumë i ndryshëm. Sidoqoftë, jo të gjithë kanë një ide solide për marrëdhënien e llojeve të vallëzimit irlandez me njëri-tjetrin, por pyetja më e popullarizuar që u kërkohet çdo mësuesi të valleve irlandeze është: "A u mësoni të tjerëve?". Përveç kësaj, dallimet në aspiratat, qasjet dhe qëllimet, karakteristike të kërcimtarëve të drejtimeve të ndryshme (sociale, sportive dhe shfaqje), herë pas here, shkaktojnë polemika për vallet irlandeze të të cilave janë më irlandezët.

  Do të doja të ndalem në skicën e panoramës së përgjithshme të jetës valle irlandeze, si dhe në kuptimin e traditës që qëndron prapa secilës prej llojeve të vallëzimit popullor tani. Megjithatë, para se të flasim për situatën aktuale, le të kalojmë shpejt historinë e vallëzimit irlandez. Ajo jo vetëm që tregon qartë se nuk ka "vallëzime më reale" irlandeze në krahasim me vallet "më pak reale", por gjithashtu shpërndan disa nga mitet e përsëritura me një zell të denjë për përdorim më të mirë.

  Një histori shumë e shkurtër e valle irlandeze

  Në të vërtetë, historia e vallëzimit irlandez, megjithëse i pasur dhe dramatik, nuk është aq i gjatë sa mund të duket. Çdo përmendje me shkrim që lejon ndonjë përgjigje konkrete për të thënë "çfarë" dhe "si" kërcenin irlandezët në të kaluarën, duket jo më herët se në fillim të shekullit të 18-të. Ka shumë arsye për të thënë se vallëzimi si një formë arti shfaq dhe përhapet shumë më herët në Irlandë (të paktën nga XIV, dhe më shumë gjasa nga shekulli i 9-të), por çfarë ishin dhe si dukeshin, nuk ka absolutisht asnjë informacion. Pra, të gjitha përpjekjet për të parë ritet e druidëve në Kaley-valle dhe në grupe të adhurimit të diellit janë thelbi i fantazive të bukura por të pabazuara (pra, përsëri, ju mund të kërkoni për rrënjë, elemente dhe tipologji, por nuk kemi ndjekur ndonjë lidhje të drejtpërdrejtë ne mundemi). Epo, "vallet e lashta keltike" është padyshim një tregtar, i cili nuk ka asgjë të përbashkët me materialin historik të termit.

  Por që nga fillimi deri në mesin e shekullit XVIII fillon jeta e gjallë e dokumentuar e vallëzimeve irlandeze, gjë që çoi në pasurinë aktuale dhe diversitetin e llojeve të tyre. Në këtë moment, kuadri francez shfaqet në Irlandë dhe francezët (të paktën në fazën e parë) luajnë mjeshtra të valleve. Të dy ata dhe të tjerët, duke mos u lindur në Irlandë, u mësuar në bazë të Ishullit të Emeraldit dhe ndryshuan aq shumë saqë u bënë një pjesë integrale dhe e ndritshme e kulturës irlandeze.

  Quadrille, pasi ka pësuar ndryshime të rëndësishme në hapat e muzikës dhe teknikës, u shndërrua në atë që ne tani e dimë si Grupe irlandeze . Vlen të përmendet se pasi ata më në fund u bënë "grupe", domethënë valle thjesht irlandeze (kjo me gjasë ndodhi nga mesi dhe fundi i shekullit XVIII), ata praktikisht pushuan së ndryshuari në formë, teknikë dhe mjedis jetësor. Kompozimet formuan bazën kryesore të vallëzimeve "shoqërore" - domethënë vallet për shoqërim, kalimin e kohës dhe argëtimin. Një përjashtim është rrjedha e grupeve "konkurruese", por kërkon një bisedë të veçantë.

  Mjeshtrat e vallëzimit sollën në tokën irlandeze një sistem trajnimi të zhvilluar tashmë evropian, një sistem për regjistrimin e hapave, lëvizjeve dhe vallëzimeve. Ata mësuan kryesisht solo dhe palë vallëzime, duke i kushtuar vëmendje të veçantë teknikës, formës trupore, dhe kështu me radhë. Ishte mjeshtri i valleve që i ngriti ballistët irlandezë në gjysmën e këmbëve dhe filloi të krijonte me vetëdije trillime të lëvizjeve dhe elementeve të reja komplekse, si rezultat i krijimit të një tradite, kulmi i së cilës janë vallet moderne solo.

  Një tjetër fenomen i veçantë në jetën e valleve irlandeze ishte shumë pak i njohur para fillimit të shekullit të njëzetë, Shan Hundë (të mos ngatërrohet me këndimin e Shan Nose). Fillimisht, Shan-Nose është si një stil valle dhe një mënyrë për të qenë / transmetuar një kulturë valle, e cila u shfaq në perëndim të Irlandës në një rajon të quajtur Connemara. Këto janë vallet solo, të cilat bazohen në improvizim në parim dhe nuk janë mësuar në parim për historinë moderne. Ai që donte të kërcente, shikonte valltarë të tjerë dhe levizte lëvizjet e pavarura.

  Këto shtresa koegzistuan në mënyrë paqësore deri në fund të shekullit 19 - fillimi i shekullit të 20-të, praktikisht pa ndërprerë kur Lidhja Gaelike tërhoqi vëmendjen tek vallet dhe së shpejti krijoi edhe Komisionin e Danimarkës (Coimisiún le Rincí Gaelacha) që ende ekziston. Në këtë moment, përveç çifteve solo-valle, vendos dhe Shan-nos, u krijuan vallet e grupit në shkallë të gjerë, Keili. Por në përgjithësi filloi historia "e re" e valle irlandeze. Në këtë histori të re, u shfaqën mësues të certifikuar dhe shkolla të organizuara, ku fëmijët u mësuan me gojë dhe solo, dhe më e rëndësishmja, konkurse të shumta - feshes. Ishte në këtë moment që komponenti konkurrues në vallet irlandeze u bë "zyrtar", dhe nganjëherë mbizotërues, duke kthyer vallet në sport për shumë. Dhe gjatë shekullit XX, mosha mesatare e valltarit filloi të binte në mënyrë të qëndrueshme, teknika u bë më komplekse, rregullat dhe formalitetet shumëfishoheshin. Megjithatë, para se shpërthimi botëror i popullaritetit të ishte ende larg.

  Në kllapa, vëmë re se ishte me ardhjen e organit "autoritativ" se pyetja "çka është" e vërtetë "vallëzimi irlandez" dhe përpjekjet e para për të bërë historinë e vallëzimit, për të emëruar druidët dhe zanash për paraardhësit etj. Si rezultat, filloi një konfrontim i gjatë, ndonjëherë komik, ndonjëherë tragjik me Kaylee-solo dhe grupe. Për fat të mirë, ky konfrontim u kapërendua disi nga fundi i viteve '50 - '60 të shekullit të 20-të, dhe tani asnjë irlandez i rritur nuk do të mendonte se çfarë lloj vallëzimesh janë "më irlandezë".

  Ngjarja tjetër që përkthente vallet në "epokën më të re" ishte suksesi i shquar i shfaqjes së Michael Flatley, Riverdance, dhe pastaj Lord of the Dance. Ishte ky sukses që siguroi popullaritetin në mbarë botën dhe njohjen e vallëzimit irlandez. Në suksesin e këtyre projekteve është e rëndësishme të theksojmë disa detaje: popullariteti i shfaqjes ndihmoi shumë valën irlandeze jo vetëm për të fituar një emër botëror, por gjithashtu dha një shtysë serioze për zhvillimin brenda vendit. Solistët dhe krijuesit e "Riverdance", Michael Flatley dhe Gene Butler, kishin shumë vite studimesh në ato shkolla të njëjta moderne të "honed" për gara, dhe me fillimin e shfaqjes u përsëritën fituesit e kampionateve. Me suksesin e tyre, ata treguan se një fëmijë i përfshirë në vallëzimin irlandez ka mënyra përveç dy standardeve - të bëhet një mësues ose të harrojë vallëzimin si një hobi fëmijëror.

  Përveç kësaj, shfaqja ndikoi në masë të madhe stilin dhe teknikën e vallëzimit, duke shkaktuar një raund tjetër të rritjes së shpejtësisë, kompleksitetit dhe argëtimit. Dhe natyrisht, "Riverdance" frymëzoi shumë pasues të talentuar dhe jo shumë të aftë për të krijuar projekte të tyre të peshave të ndryshme, shumë prej të cilave janë shumë larg nga çdo traditë (sportive, sociale).

  Duke përmbledhur dhe duke u kthyer në situatën aktuale, duhet të theksohet se çdo lloj valle irlandeze ka një histori relativisht të gjatë. Prandaj, pyetja se çfarë lloj vallesh "irlandez të vërtetë" absolutisht nuk ka kuptim. Dallimet mund dhe duhet të kërkohen në një plan tjetër. Dhe në atë, ne do të flasim në pjesën e dytë të artikullit.

  në faqen tuaj.

  Корзина

  Корзина пуста