(050) 60-30-100
    (098)4-63-63-63

Рецензія на серіал «Справжній детектив: Сезон 1»

Вибивається з ряду звичних процедуралов новий серіал каналу НВО захоплює режисерської та акторськими роботами, але до фіналу істотно втрачає натиск, перестає приємно дивувати і втрачає первинну магію

1995 рік. У віддаленому сільському районі штату Луїзіана виявлений труп дівчини, яким злочинець кидає виклик поліції. За розслідування беруться два ледь познайомилися один з одним поліцейських. Згодом розслідування перетворюється в полювання на серійного вбивцю, а відносини напарників переживають не один зліт і падіння. У 2012 році відділ внутрішніх розслідувань піднімає стару справу, щоб розставити крапки в злочинах сімнадцятирічної давності і конфлікті слідчих.

Аналогічно «Американської історії жахів» «Справжній детектив» позиціонується як серіал-антологія, тобто кожен новий його сезон буде незалежний від попередніх

Про зимовому хіті каналу HBO написано і сказано вже так багато, що влаштуватися з якимось думкою навіть вже і нікуди: станеш хвалити - не скажеш нічого нового, візьмешся лаяти - уславишся провокатором і любителем «накидів». І дійсно, «Детектив» став настільки незвичайним видовищем, що «звів з розуму» катастрофічно багато глядачів і критиків, накривши сірою хмарою, придушивши волю і розум, замкнувши на себе весь навколишній світ. Однак з часом мана розсіюється, і серіал постає в іншому світлі. Чи не стає капітально гірше, але абсолютно явно блякне, втрачає магічну силу, показує виворіт, шви і потертості. І саме зараз, обтрусивши блискітки фіналу, варто поговорити про те, що ж це було.

На відміну від переважної більшості сучасних серіалів, всі епізоди першого сезону «Справжнього детектива» були зняті одним режисером - Кері Фукунагой

В першу чергу, звичайно, варто сказати, що ніякий це не детектив в звичному для нас розумінні. Звичайно, головні герої йдуть по сліду таємничого вбивства, в строго дозованому порядку їм видаються докази і уривчасті відомості, вони багато думають, роблять припущення, опитують свідків і потерпілих, але вся ця слідчо суєта не йде ні в яке порівняння з класикою Агати Крісті, Конан Дойла або метрів американського детектива. Так що там, навіть наші «Вулиці розбитих ліхтарів» і «Каменська» іноді беруться за куди більш нетривіальні вбивства. Може бути, вони не так шикарно обставлені, ніхто не прив'язує до трупів, виявлених на Брянщині, роги і не малює таємничі знаки, але і вбивця там рідко виявляється настільки непоказним, яким він вийшов в серіалі НВО.

Тоді, може бути, це кращий в світі серіал про поліцейських-напарників? На перший погляд дуже можливо. Два головних герої - це дійсно надзвичайно яскраві персонажі, зіграні неймовірно талановито вкрай суперечливими акторами. якщо для Вуді Харрельсона таке перетворення - справа не дуже дивне, він час від часу видає дуже сильні саме драматичні роботи, то Меттью МакКонахі , Можливо, виконав свою кращу пісню (і це при тому, що він отримав «Оскар» менше місяця назад за зовсім іншу роль). Раст і Марті вийшли неймовірно живими, близькими героями навіть для нас, людей не дуже добре знайомих з американським півднем, болотами Луїзіани і околицями Нового Орлеана. Обидва героя одночасно є дуже типовими героями нашого часу і яскравими індивідуальностями, певними рисами характеру і звичками однозначно виділяються з натовпу. Але команда вони? Зовсім немає. Більше того, автори навіть не наполягають на цьому - в контексті серіалу Раст і Марті сходяться на час і розлучаються, швидше за статут один від одного, ніж перейнявшись один до одного особливими почуттями «поліцейського братства». Так, за їх діалогами спостерігати надзвичайно цікаво, вони не «лід і полум'я», але кожне їхнє зіткнення - це скрегіт пінопласту по склу, зводить вилиці, але хочеться тут же повторити. Творці серіалу з перших хвилин не приховують сварки між героями, і глядачеві до фіналу це цілком очевидно - разом Марті і Росту не бути.

Може бути, тоді «Справжній детектив» - це якась надзвичайно прониклива енциклопедія американського життя? Ні, тут все досить банально. Творці серіалу розділили шоу на три шари (дія відбувається в 1995, 2002 і 2012 роках), чи зможете ви, не глянувши на зачіску героя Вуді Харрельсона, відрізнити їх один від одного? Швидше за все, немає, адже час в серіалі зупинилося, змінюється лише зовнішність героїв, але не середовище, що не погляди, не суспільство. Швидше за все, такі глибини і не передбачалися для вивчення при формуванні ідеї шоу, і це залишає недомовленість, історія немов повисає в вакуумі.

При всіх цих мінусах (якщо порахувати такі причіпки за мінуси) не можна не визнати, що «Справжній детектив» якщо не геніальний, то дуже близький до вершин. Відточена режисура, майстерно прописаний від ідеї до жестів і діалогів сценарій, фантастична акторська гра - такий набір робить серіал Ніка Піццолатто однією з перлин сучасного телебачення. Такому бурхливому обговоренню кожен вийшов в ефір епізод не піддавався, мабуть, з фінального сезону « Залишитися в живих ». І нехай багато речей виявилися в серіалі недомовленими, нехай частина авансів, виданих після першої серії, виявилася неотработанной до фіналу, нехай майбутнє «Детектива» виглядає зараз дуже сумнівно - Піццолатто, режисера Кері Фукунага , МакКонахі і Харрельсона можна подякувати за чергове зростання інтересу до серіалів. Телеіндустрія зараз знаходиться на підйомі, але тільки такі поодинокі сплески показують, що стелі ми ще не досягли. А значить, можна очікувати нових приємних сюрпризів.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
    Вибивається з ряду звичних процедуралов новий серіал каналу НВО захоплює режисерської та акторськими роботами, але до фіналу істотно втрачає натиск, перестає приємно дивувати і втрачає первинну магію   1995 рік Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Тоді, може бути, це кращий в світі серіал про поліцейських-напарників?
    Але команда вони?
    Може бути, тоді «Справжній детектив» - це якась надзвичайно прониклива енциклопедія американського життя?