(050) 60-30-100
    (098)4-63-63-63

Рецензія - Смок Беллью

У 1896 році на Алясці було знайдено золото, і туди відразу ринули натовпу людей. Їхали звідусіль, навіть з інших континентів. Нікому не відомий тоді молодий хлопець на ім'я Джек Лондон теж захотів випробувати долю. Через рік він повернувся. Золота він не знайшов, зате привіз з півночі дещо цінніше (і довговічне) - враження і сюжети для своїх майбутніх книг. Ось і розповіді про Смока Беллью, частиною автобіографічні, знайдені там, на Алясці.

Як і сам Джек Лондон, Смок Беллью - літератор з Сан-Франциського. З самого початку шляху на північ його зустрічає безліч труднощів - довгі піші переходи, груба їжа, важкий фізичний труд. Однак він з честю переносить всі випробування і міцніє фізично і душевно. У шляху Смок знайомиться з іншим новачком на прізвисько Малюк, і вони стають нерозлучними друзями. Разом вони переживають безліч подій - і сумних, і смішних. Вони добувають золото і втрачають його, рятують людей і самі бувають на волосок від загибелі.

Розповіді про Смока і Малюка - це розповіді про людське мужність, бросающем виклик суворому Півночі. У важких умовах люди знаходять в собі сили залишитися людьми. І ця краса і велич людського духу так захоплює Джека Лондона, що він готовий говорити про це знову і знову.

Ця книга прозора і зрозуміла як холодне північне повітря. Чесноти героїв прості і необхідні як хліб - мужність, милосердя, терпіння, повага до жінки, вірність. Головне зло в людині - це егоїзм і жадоба наживи. Тут вже звучить улюблена Лондоном тема про сильному білу людину, який підпорядковує собі і обставини, і більш слабкі натури, але вона не заглушає всього іншого. Наприклад, теми природи.

Здається, що Джек Лондон любив не тільки природу, скільки її силу і всі прояви цієї сили - бурі, водоспади, шалені гірські річки, морози ... Його опису Півночі настільки достовірні і захоплююче, що здається, ніби ти теж вдихаєш цей морозне повітря і бачиш перед собою крижані шапки гір або засніжені безкраї рівнини. Хочеться поринути в цю майже первозданну чистоту слідом за Смокі Беллью.

Лондон як ніби щиро вірив, що природа рятує людину, а цивілізація його руйнує. І його пізні твори сповнені тугою за глибиною, силою і цілющою мощі природи.

Розповіді Джека Лондона не тільки прості, але і неймовірно цікаві. Поет сили, поет волі, Лондон створив прекрасні твори, які, нагадують нам - людям цивілізації - про героїзм, про боротьбу, про силу людини.

Лоєвського Анастасія Юріївна

Смок Беллью (Лондон Джек)

Повний текст ...

Короткий текст ...

Критерії Оцінка Яскравість Опис Возлюби ближнього свого 1 0.9 Смок і Малюк рятують людей. Смок готовий пожертвувати своїм життям заради ближнього. Громадське вище особистого 1 0.8 Перемогти міць Півночі можна тільки спільними зусиллями. Люди завжди приходять на допомогу один одному. Перевага духовного над матеріальним 1 0.7 Смок залишається на Алясці не заради золота. Йому подобаються міць і дикість Півночі.
    Більш докладно про те, як оцінюються твори, можна подивитися на сторінці " Критерії оцінювання "

Чи була дана публікація корисна Вам? " Так "," Ні "

(050) 60-30-100