(050) 60-30-100
    (098)4-63-63-63

Рецензія на фільм «P-51: Винищувач драконів»

У розпал Другої світової війни німці знаходять в Північній Африці яйця драконів і створюють «ескадрилью» вогнедишних монстрів, керованих за допомогою магії. Щоб запобігти появі цілої армії нацистських чудовиськ, американські й англійські ВПС доручають своєму найкращому пілоту сколотити таємний підрозділ асів і розправитися з драконами, поки ті не почали розмножуватися.

Навіть якщо ви не знаєте, хто такий Марк Аткінс , Вам напевно доводилося чути про його фільмах. « Зміїний експрес »,« Хеллоуїн. свято смерті »,« Коли дзвонить вбивця »,« Мисливець проти Чужого »,« 2012: Судний день »,« Війна світів: Вторгнення »,« принцеса Марса »,« Битва за Лос-Анджелес »,« походження чужих »,« Джек - вбивця велетнів »,« термінатори »,« Трансморфери 2 »... Так, так, ви правильно зрозуміли. Це той самий треш-режисер (а також оператор, монтажер і сценарист), що знімає малобюджетні вироби з назвами, які можна переплутати з заголовками відомих, часто блокбастерного картин. Власне, це не стільки фільми, скільки пастки для неуважних відвідувачів відеомагазинів і наочні посібники для студентів кіношкіл, яким цікаво, як можна знімати кіно. Якщо під «кіно» розуміти картини, за які не соромно перед дітьми і глядачами.

North American P-51 Mustang - це одномісний винищувач далекого радіусу дії, створений на початку Другої світової війни для британських і американських ВПС. Він використовувався як літак-розвідник і літак прикриття для дальніх бомбардувальників

«Винищувач драконів», втім, до «треш-підробкам» не відноситься. Це чесний малобюджетний військово-фантастичний бойовик - і це його єдина перевага. Все інше в «винищувач» жахливо. Починаючи з його основної сюжетної ідеї - що нацистські дракони можуть уявити для авіації союзників велику проблему, ніж німецькі літаки. Звичайно, дракон був би найпотужнішим зброєю в Середньовіччі або навіть за часів Наполеонівських воєн. Але після появи повноцінної маневреної авіації дракон - це той же штурмової літак, який настільки ж вразливий для винищувачів противника, як і вони для нього.

Принаймні, саме так виглядають бої з драконами у фільмі Аткінса. Дракон зайшов винищувачу в хвіст і плюнув в нього вогнем? Винищувач горить і вибухає. Винищувач зайшов дракону в хвіст і розстріляв його з кулемета? Дракон горить і вибухає (ви не знали, що дракони вибухають? Ну що ж ви ... Це ж очевидно!). Ніякі особливі аси для таких повітряних битв не потрібні. Досить пари підрозділів досвідчених пілотів, щоб знищити драконівське загрозу в зародку. З огляду на, що драконами дистанційно керують не німецькі аси, а «арійські» чарівниці, навряд чи закінчили курси тактичного групового пілотування.

Щоб не закінчити фільм першим же вильотом головних героїв, режисер чомусь забороняє їм спочатку стріляти в драконів. Тобто браві льотчики летять, дракони спалюють їх одного за іншим, а «аси» навіть не відкривають вогонь. Замість цього вони намагаються вивести драконів на свої зенітки, що для них же самих закінчується плачевно. Чому вони так нерозумно поводяться? У фільмі це ніяк не пояснюється. Але ясно, що режисер просто тягне час і нагнітає драматизм на порожньому місці. Виглядає це як крайній кретінство.

Коли один з героїв говорить, що англійське «Ні» звучить майже як чеське «Так», він не обманює глядачів. «Так» по-чеськи - ano, а «ні» по-англійськи - no

Що ще є в картині, крім не дуже довгих і явно дешево намальованих комп'ютерно-графічних фрагментів з лічених літаками і нечисленними драконами? Абсолютно непереконлива «драматична» лінія (головний герой рветься в небо, але йому з певних причин забороняють літати, і він аж до кульмінації командує своїми хлопцями з землі), абсолютно непереконливі спроби зробити льотчиків хоч трохи відрізняються один від одного (в зав'язці картини вони детально представляються, але ці уявлення тут же забуваються, оскільки в бою пілоти абсолютно синоніми), абсолютно непереконливий роман головного героя з помірно привабливою медсестрою ... І далі в тому ж дусі. Хмарно дурниця і професійна некомпетентність у всьому, від акторської гри до операторської роботи. Причому фільм навіть не назвати «сміховинним» - він просто сумовитий, лише з рідкісними проблисками тієї позамежної абсурдності, за яку деякі кіномани обожнюють трешеві стрічки.

Наостанок нітрохи не дивовижний парадокс. Незважаючи на наявність в «винищувач» драконів, літаків і чарівниць, його єдина гарна сцена - уявлення головного героя, що нагадує уявлення головної героїні « У пошуках втраченого ковчега ». Тільки якщо Меріон просто намагалася перепити свого опонента, то персонажі Аткінса після кожної випитої чарки ще й відважують противнику ляпас. Кумедний фрагмент, але вторинний по відношенню до фільму Спілберга. І, звичайно, п'яне змагання двох мужиків виглядає не так несподівано, як змагання жінки і чоловіки з «Індіани Джонса».

З 19 березня в кіно.

Дракон зайшов винищувачу в хвіст і плюнув в нього вогнем?
    Винищувач зайшов дракону в хвіст і розстріляв його з кулемета?