(050) 60-30-100
    (098)4-63-63-63

Рецензія на фільм «Чемпіони. Швидше вище сильніше"

Набагато більш продуманий і зважений, ніж «Чемпіони» 2014 го, фільм про російських спортсменів трохи більше уваги приділяє внутрішньому світу героїв, хоча і як і раніше занадто сильно просочений романтикою перемог.

Юну Світлану Хоркіну тренери помітили ще в білгородської спортивній школі. Після низки перемог гімнастку запросили до збірної країни, незважаючи на нестандартну для цього виду спорту комплекцію, і Світлана стала вигравати одну медаль за одною, поки не зрозуміла, що сім'я для неї важлива не менше спортивних перемог. Плавець Олександр Попов мав всі шанси стати одним з найзнаменитіших чемпіонів сучасності, але ножове поранення, отримане в сутичці з хуліганами, на кілька місяців позбавило його можливості тренуватися. Перемагаючи біль, себе і вердикти лікарів, Попов повернувся в басейн і завоював чергове золото для Росії. Борець з Новосибірська Олександр Карелін в своєму виді спорту бачить не тільки сутичку м'язів, а й глибоку філософію. Різноплановий підхід до тренувань і особлива підготовка дозволили Кареліну привезти три золотих медалі Олімпіад. Три історії перемог і поразок, три героя, які уславили Росію на спортивних майданчиках.

Багато з елементів гімнастичної програми Христина Асмус виконала в кадрі сама, так як в дитинстві і юнацькому віці досить серйозно займалася цим видом спорту

З усіх способів виховання патріотичних почуттів, на які сьогодні спрямовано стільки уваги з боку держави, спорт посідає особливе місце. Навіть з повсюдним розвалом всього і вся спортивні секції та школи продовжують функціонувати силами ентузіастів і регулярно поповнюють ряди чемпіонів, гордо носять на грудях емблему з російським триколором. Однак випускати з уваги інтерес до спорту не можна - тільки постійна «накачування» спортсменів і уболівальників дозволяє йти від однієї перемоги до іншої. Кіно з цієї точки зору може служити додатковим орієнтиром для юних спортсменів - « Легенда № 17 », Наприклад, була націлена саме на це, на відродження інтересу до спорту від самого різного глядача.

Зазвичай дуже ревно ставиться до використання своєї символіки в ігровому кіно Олімпійський комітет у випадку з «Чемпіонами 2» дав згоду на демонстрацію в кадрі лого відразу трьох Олімпійських ігор

Напередодні сочинської Олімпіади вітчизняні кіновиробники спробували порадувати глядача збіркою новел про наших видатних спортсменів. Через бажання обійняти неосяжне « чемпіони »Вийшли пухкими, зім'ятими і, мабуть, зайве прямолінійними. Але інтерес до подібного жанру заперечувати не можна було, а тому поява продовження зовсім не дивно. Тим більше що творці провели роботу над помилками, зменшили кількість героїв, а упор в оповіданні зробили на навколишній спортсменів напрузі, а не тільки на церемоніях нагородження. Так, спорт - важка праця, і сиквел за великим рахунком розповідає саме про це.

Цікаво, що, відмовившись від формату «кожну історію знімає окрема команда», автори «Чемпіонів 2» змогли зробити свій фільм більш різнобічним, ніж його попередник. Тут немає навіть єдиної схеми перемоги: Хоркіна перемагала, тому що була нестандартною для гімнастики, а Карелін був створений для боротьби; Попов все життя був одинаком, в той час як гімнастки виступають і в командних дисциплінах; в збірній борців все були горою один за одного, а дівчата-гімнастки перебували в постійній конфронтації один з одним. Все це надає картині жвавість - вона схожа на справжнє спортивне змагання, де результат хоч і передбачуваний (історію щось ми пам'ятаємо), але явно не була такою очевидною. Головне ж - це сигнал нинішнім спортсменам: немає ніяких гарантій і рецептів, є лише терпіння, працю і самовідданість, що ведуть до досягнень.

Потрібно відзначити, що сценаристи зробили все, щоб нудний спортивний ритм «набір форми - тренування - змагання» перетворити в хоч скільки-то захоплююче видовище. Правда, подекуди конфлікт доводилося видавлювати по краплі. Наприклад, вся проблема екранної Хоркіної криється в бажанні побільше часу проводити з мамою, а Карелін і зовсім не відчуває ніяких труднощів, його лінія - це скоріше замальовка на тему «борець - не тільки гора м'язів». Та й новелу з Поповим розкручувати на одному тільки пораненні неможливо, йому додали романтичну лінію, і це, до речі, непогано спрацювало.

Прекрасно попрацювали актори. Їх підготовка помітна неозброєним оком, а вельми вдалий хід з чергуванням кадрів реальних змагань Хоркіної, Попова і Кареліна і постановочних зйомок демонструє високий рівень майстерності і відмінну спортивну форму артистів. І нехай Бондарчук на дві голови нижче справжнього Кареліна, а Асмус ніяк не виглядає чотирнадцятирічної дівчинкою, фотографічна схожість тут і не потрібно. Спорт - це перш за все настрій і дух, а потім вже зовнішній вигляд.

Але перемоги - це прекрасно, а ось про життя після кар'єри чемпіона у нас говорити поки не ризикують. Лише раз у фільмі зайшла розмова про те, що спорт високих досягнень забирає все, що є у людини всередині, так і від того герої відмахуються. А тим часом навіть в цьому фільмі про переможців все закінчується не так вже й радісно - Хоркіна провалила сіднейську Олімпіаду, Карелін нехай і не без допомоги суддів, але був сором зовсім повалений, а Попову так і не вдалося повторити власні досягнення. У наступних фільмах хотілося б побачити, як склалася доля наших чемпіонів, адже спуск з п'єдесталу - це майже завжди забуття.

Спортивна історія СРСР і Росії багата славними сторінками. Якщо до їх переносу на великий екран підходити з належною захопленістю і прагненням урізноманітнити сюжети, то «Чемпіони» цілком мають право на продовження. Сиквел як мінімум не поступився оригіналу, а в чомусь його навіть перевершив - він дійсно сильніше, як і належить старанно тренуватися учневі.

З 18 лютого в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
    Набагато більш продуманий і зважений, ніж «Чемпіони» 2014 го, фільм про російських спортсменів трохи більше уваги приділяє внутрішньому світу героїв, хоча і як і раніше занадто сильно просочений романтикою перемог Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

(050) 60-30-100
    (098)4-63-63-63